Aralık 04, 2012

Medya

Cornell Üniversitesi'nden Gerontoloji (İhtiyarlık sorunları) uzmanı  Karl A.Pillemer, 65 yaşın üzerindeki bin Amerikalıyla yaptığı mülakatlar sonucunda ortaya "Yaşamla ilgili 30 Ders: Bilge Amerikalılardan Denenmiş ve Gerçek Tavsiyeler" adlı kitabını yayınladı.


İşte o kitaptan daha mutlu bir yaşam için 12 tavsiye...


Kendin gibi biriyle evlen
Uzmanlar farklı yönelimleri ve yaklaşım tarzı olan çiftleri evliliklerini daha zor sürdürdüğünü belirtiyorlar. Çiftler birbirlerine çok çeşitli konularda benzer olabilirler ancak uzmanların en önemli buldukları nokta, evlilerin temel değerlerde benzer olması.   

Vücudunu 100 yıl boyunca kullanacakmış gibi yaşa 
Ölüm konusunda endişelenme, kronik hastalıklar için endişelen. Sigara içenler, fazla yemek yiyenler ve hareketsiz yaşam sürenler, hayatınızı erken yaşlarda değiştirmelisiniz. Bunu uzun yaşamak için değil 70'li, 80'li yaşlarınıza geldiğinizde daha kaliteli bir yaşam sürüyor olmak için yapmalısınız.

Yakın çevrenizle iletişimde kalın 
Kendinize, yakın çevreniz ve akrabalarınızla iletişiminizi sürdürmenizde yardımcı olacak hedefler koyun. Nerede yaşayacağınızın planını önceden yapın. Anne babanızı da bu planı yaparken göz önünde bulundurun.


İnsanların gözlerinin içine bak 
Vicdan azabını hayatından çıkar ve tek bir kelimeyi sürekli kendine tekrar et: 'Dürüstlük'. Uzmanlar herkesin güvendiği, dürüst ve haysiyetli bir insan olmanın önemine dikkat çekiyor. Yoksa pişman olursunuz.   

Fırsatlara açık olun  
Her türlü zorluğa hazır olun ve her fırsata 'evet' demeyi bilin. Kariyerinizde elde edeceğiniz en büyük ödül daha fazla fırsatla karşılaşmaktır. Kanıtlanmış bir gerçek: İş hayatlarında mutluluğu yakalayanlar, önemli anlarda risk alabilenlerdir.


Daha çok seyahat et  
Vaktiniz varsa ve fiziksel olarak bir engeliniz yoksa seyahat etmeyi asla ihmal etmeyin. Seyahat etmek ufkunuzu açar, yeni hedefler koymanıza yardımcı olur. 78 yaşındaki Donna Loflin'le kulak verin:" Eğer mutfağımı yeniletmek ve seyahat yapmak arasında bir seçim yapmam gerekirse kesinlikle seyahati seçerim. Maddeler size bekler ancak gezi planları beklemez.



Her fırsatta ona çiçek gönderin
81 yaşındaki Hal Phipps, eşini kaybettiğinde 55 yıllık evlilerdi. Phipps şunları anlatıyor: "Eşime, onu ne kadar çok sevdiğimi yeteri kadar söylemediğim için çok pişmanım. Onu kaybedene kadar yaptığım hatanın farkında bile değildim." En yakınlarımızla olan ilişkilerimizde dahi söylememiz gerekenleri ifade etmeniz gerekiyor, çok geç olmadan ve yaş ne olursa olsun çiçek gönderin!



Çocuklarınızla zamanı paylaşın  
Spor yapmak, balığa çıkmak, kamp yapmak gibi hobilerinizi çocuklarınızla paylaşın. Bu zamanları birlikte geçirmeye çalışın. Çocuklarınızın geriye baktığında hatırlayacakları en güzel hatıralar bu paylaşım anları olacaktır.


 

Yetişkin 'çocuklarınızla' anlaşmaya varın 
Uzmanlara göre ebeveylerinizle herhangi bir sorundan dolayı aranız açıldığında genellikle en büyük bedeli ödeyen onlar oluyor. Sonucunda da genellikle araya mesafeler giriyor. Bu tarz problemler genellikle yaşandığı anda çok mühim görünen ama aslında gayet önemsiz olan konulardan kaynaklanır. Ve asla araya giren mesafelerin verdiği üzüntüden daha önemli konular değillerdir.



Sahip olduğunuz zamanın tadını çıkarın  
70'lerine gelmiş insanlar için zaman gerçekten bulunmaz bir nimet ve onlar bunun kıymetini çok iyi biliyorlar. Gençler için de aynı şey geçerli olmalı yoksa hayatınız olmasını istediklerinizi bekleyerek geçip gidebilir.


Özgür ol  
Uzmanlar kendi iş yaşantıları konusunda çalıştıklarında iki konunun birbirini tamamladığını görmüşler: Amaç (para kazanmanın dışında) ve Bağımsızlık. İkisini de zaman zaman iş hayatımızda yakalayamadığımız oluyor ancak bunlar olmadan çalışmak, insanı mutsuz eden bir yük haline geliyor. 




Zamanını yaşlanıyorum diye endişelenerek geçirme  
Uzmanlar ilerleyen yaşları dinginlik ve huzur ile eş tutuyor. Günlük hayatta yavaşlama ve kolaylığı beraberinde getiren seneler, uzmanlara göre tanımlanması zor ancak yepyeni bir yaşam deneyimi sunuyor.









2 yorum:

Unknown dedi ki...

COk guzel noktalar. Severek okudum:)

Unknown dedi ki...

Teşekkür ederimmm :)